Wat is een AeroPress?

De AeroPress is een zeer gebruiksvriendelijke plastic cafetière, uitgevonden door Alan Adler in 2005. Sinds die tijd is de AeroPress steeds populairder geworden onder koffiefanaten en er zijn zelfs kampioenschappen om te kijken wie de beste techniek heeft.

Maar wat is de AeroPress precies en hoe kan je deze koffiemaker het beste gebruiken? Wij geven je antwoord op alle vragen zodat jij straks dé AeroPress kenner bent.

Wat is de AeroPress?

Kort gezegd is de Aeropress is een plastic cafetière, bestaande uit een cilinder met aan één kant een filterdrager voor een papieren filter en aan de andere kant een gat voor de zuiger die is voorzien van een afsluitring. Met de zuiger druk je uiteindelijk het water met kracht door de gemalen koffie en het filter.
Wat is de AeroPress?
aeropress gebruiken

Wat is de smaak van koffie die is gemaakt met een AeroPress?

De smaak van een kop koffie gezet met de AeroPress is niet in één woord te omschrijven. De smaak hangt namelijk af van de koffiebonen, de maalgraad, doorlooptijd en watertemperatuur. De AeroPress maakt gebruik van druk om het water door de koffie te duwen. Hierdoor geeft deze methode een zoete en heldere smaak en krijg je echt heel duidelijk de smaken en aroma’s van de koffiebonen in je kopje.

Wat zijn de benodigdheden om een AeroPress te gebruiken?

Om met de AeroPress een kopje koffie te zetten heb je het volgende nodig:

  • AeroPress met filters
  • Weegschaal
  • Timer
  • Verse koffiebonen
  • Koffiemolen
  • Ketel voor heet water
  • Lepel om te roeren
  • Mok of kopje
espresso maken

Wat is de maalgrootte, zettijd en dosering voor het gebruik van een AeroPress?

Je kan eenvoudig experimenteren met de verschillende parameters om tot je eigen perfecte kop koffie te komen. Om je alvast op weg te helpen met de verschillende parameters hebben wij een standaard techniek beschreven, die je naar eigen inzicht kan aanpassen.
maalgraad koffie voor gebruik van Aeropress

Maalgraad

Voor het gebruik van een Aeropress moet je een fijne maalgraad gebruiken. Deze kan je vergelijken met een korrelgrootte zo fijn als zand of tafelzout.

Dosering

De dosering hangt af van wat je voor koffie wilt maken. Om te beginnen kan je gebruiken maken van 15 gram gemalen koffie en 200 ml water. Deze twee doseringen kan je natuurlijk naar eigen smaak aanpassen.

Zettijd

De zettijd kan je verdelen in de tijd dat het water in aanraking komt met de koffie en de tijd die nodig is om het water door het filter te duwen. Allereerst de tijd die nodig is om het water in aanraking te laten zijn met de koffie, deze bedraagt tussen de 1 minuut en 1,5 minuten. De tijd die nodig is om de koffie door het filter te laten gaan zal tussen de 20 en 30 seconden zijn. Deze parameter is een belangrijk punt als het gaat om smaak. Door met de zettijd te spelen kan je verschillende smaken en aroma’s in je koffie ontdekken.

zettijd van koffie
Koffie komt uit een AeroPress

Waarom de AeroPress gebruiken?

De Aeropress is super eenvoudig in het gebruik en je kan er eindeloos mee experimenteren. Een groot voordeel van de Aeropress is dat je met verschillende soorten malingen, doorlooptijden en watertemperaturen kunt werken om nieuwe resultaten te krijgen. Op deze manier kan je op zoek naar jouw “perfecte” kopje koffie.

Hoe gebruik je een AeroPress?

Er zijn veel verschillende technieken voor het gebruik van de Aeropress, met allemaal eigen stappen afhankelijk van wat voor soort kopje koffie je wilt zetten. De twee meeste bekende zijn de traditionele methode en de omgekeerde methode.
aeropress gebruiken

Traditionele AeroPress techniek

Stap 1: Plaats een filter in de AeroPress en zet vervolgens de AeroPress op een porseleinen koffiekopje. Spoel dan het filter met wat heet water. Dit spoelt niet alleen de papiersmaak weg maar verwarmt ook direct de AeroPress en het porseleinen koffiekopje.

Stap 2: Maal de koffie. De dosering hangt af van wat je voor koffie wilt maken. Om te beginnen kan je gebruiken maken van 15 gram gemalen koffie, wil je de koffie sterker hebben zal je meer koffie kunnen gebruiken. De maalgraad moet erg fijn zijn, waarbij de korrelgrootte ongeveer vergelijkbaar is met zandkorrels.

Stap 3: Plaats de gemalen koffie nu op het filter en start de timer. Schenk in ongeveer 10 seconden 200 ml of 200 gram (als je weegschaal gebruikt) water bij de koffie. Heb je geen weegschaal bij de hand maak dan gebruik van de nummers en vul de AeroPress tot het getal 3. De temperatuur van het hete water moet tussen de 90 en 94 graden Celsius zijn. Kook daarom water en wacht wanneer het water gekookt is ongeveer 1 minuut, zodat het water iets afkoelt en de juiste temperatuur heeft bereikt. Zorg dat het water alle gemalen koffie heeft geraakt, dit kan je doen door het de Aeropress te draaien terwijl je schenkt.

Stap 4: Roer even kort door de koffie en plaats vervolgens de zuiger van de AeroPress om de koffie te laten trekken. De zuiger zorgt voor een vacuüm, waardoor de koffie aan de onderkant nog niet uit de AeroPress stroomt.

Stap 5: Als de timer 1 minuut en 30 seconden aan geeft verwijder je de zuiger en roer je nog éénmaal door de koffie. Plaats vervolgens de zuiger terug en druk de koffie langzaam door het filter. De tijd die nodig is om de koffie door het filter te laten gaan ligt tussen de 20 en 30 seconden.

Stap 6: Haal nu de AeroPress van je kopje. De AeroPress kan je gemakkelijk schoonmaken door de deze open te draaien en het filter te verwijderen. Duw met de zuiger het koffiedik uit de AeroPress en spoel de AeroPress om voordat je deze opnieuw gebruikt.

Stap 7: Geniet van je kopje koffie gezet met de AeroPress.

 

Omgekeerde AeroPress techniek

Stap 1: Plaats een filter in de AeroPress en zet vervolgens de AeroPress op een porseleinen koffiekopje. Spoel dan het filter met wat heet water. Dit spoelt niet alleen de papiersmaak weg maar verwarmt ook direct de AeroPress en het porseleinen koffiekopje.

Stap 2: Maal de koffie. De dosering hangt af van wat je voor koffie wilt maken. Om te beginnen kan je gebruiken maken van 15 gram gemalen koffie, wil je de koffie sterker hebben zal je meer koffie kunnen gebruiken. De maalgraad moet erg fijn zijn, waarbij de korrelgrootte ongeveer vergelijkbaar is met zandkorrels.

Stap 3: Plaats de zuiger ongeveer 2 cm in de cilinder en draai de AeroPress op de kop. Plaats de gemalen koffie in de cilinder en start de timer.

Stap 4: Schenk in ongeveer 10 seconden 200 ml of 200 gram (als je weegschaal gebruikt) water bij de koffie. Heb je geen weegschaal bij de hand maak dan gebruik van de nummers en vul de AeroPress tot het omgekeerde getal 2. De temperatuur van het hete water moet tussen de 90 en 94 graden Celsius zijn. Kook daarom water en wacht wanneer het water gekookt is ongeveer 1 minuut, zodat het water iets afkoelt en de juiste temperatuur heeft bereikt. Zorg dat het water alle gemalen koffie heeft geraakt, dit kan je doen door het de Aeropress te draaien terwijl je schenkt.

Stap 5: Roer even kort door de koffie en plaats vervolgens het deksel met filter op de AeroPress om de koffie te laten trekken.

Stap 6: Als de timer 1 minuut en 30 seconden aan geeft plaats je het kopje omgekeerd op de AeroPress en draai je het geheel in 1 keer om. Druk nu op de zuiger om koffie door het filter te laten gaan. De tijd die nodig is om de koffie door het filter te laten gaan ligt tussen de 20 en 30 seconden.

Stap 7: Haal nu de AeroPress van je kopje. De AeroPress kan je gemakkelijk schoonmaken door de AeroPress open te draaien en het filter te verwijderen. Duw met de zuiger het koffiedik uit de AeroPress en spoel de deze om voordat je deze opnieuw gebruikt.

Stap 8: Geniet van je kopje koffie gezet met de omgekeerde AeroPress techniek.

 

AeroPress

Aeropress icoon
De Aeropress is een plastic cafetière, bestaande uit een cilinder met aan één kant een filterdrager en aan de andere kant een gat voor de zuiger die is voorzien van een afsluitring.

Cafetière

cafetière icoon
De cafetière is een zeer gebruiksvriendelijke en eenvoudig apparaat, waarmee je ook nog eens heerlijke koffie kan zetten.Sifon

sifon icoon
De sifon of siphon, is ook wel bekend als de vacuümkoffiemaker of de conakan. Het is één van de meest spectaculaire methodes om koffie te zetten.

Chemex

chemex icoon
De Chemex is een glazen filterkoffiezetter. Het bovenste deel van de zandlopervorm is de filterdrager en het onderste deel is een koffiepot.

Moka pot

moka pot icoon
De moka pot wordt ook wel een percolator of espressopotje genoemd. In de moka pot wordt water, door warmtedruk, van onder door het filter, naar boven gedrukt.

Hario V60

hario v60 icoon
De Hario V60 is een filterdrager voor het zetten van heerlijke filter koffie. De Hario V60 is erg gemakkelijk in gebruik en kan je gemakkelijk meenemen.

Espressomachine

espressomachine icoon
Een espressomachine is een machine met een pomp die heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen koffie perst.Filterapparaat

filterapparaat icoon
Het elektrische koffiezetapparaat, wie kent het niet? Deze koffiezetter was lange tijd in bijna ieder Nederlands huishouden terug te vinden. Een simpel apparaat voor een prima kop koffie.
fancybox loading gif