Wat is een filterapparaat?

Het elektrische koffiezetapparaat, wie kent het niet? Deze koffiezetter was lange tijd in bijna ieder Nederlands huishouden terug te vinden. Een simpel apparaat voor een prima kop koffie. Met dit filterapparaat zijn veel mensen opgegroeid en het is jarenlang de favoriet geweest voor koffiedrinkend Nederland.

Maar wat is het filterapparaat precies en hoe kan je deze koffiemaker het beste gebruiken? Wij geven je antwoord op alle vragen zodat jij straks dé koffiezetapparaat kenner bent.

Wat is een filterapparaat?

Een filterapparaat is uitgerust met een koffiefilter en een waterreservoir, daarnaast hebben de meeste filterapparaten vaak een glazen kan en warmhoudplaatje. Het koude water in het waterreservoir gaat langs een verwarmingselement waardoor het wordt opgewarmt tot over de 90 graden. Vervolgens wordt het water door een buisje naar een druppelaar geleid die het zachtjes op de gemalen koffie in het papieren laat lopen. Door de zwaartekracht zal de koffie uiteindelijk in de glazen kan terecht komen.
Wat is een filterapparaat?
smaak van koffie die is gemaakt met een filterapparaat

Wat is de smaak van koffie die is gemaakt met een filterapparaat?

Koffie gemaakt met een elektrisch koffiezetapparaat heeft een uitgebalanceerde smaak die niet zurig is. De smaak is echter minder uitgesproken en de koffie heeft minder complexe aroma’s. Het is een kop koffie die voor veel mensen toegankelijk is.

Wat zijn de benodigdheden om een filterapparaat te gebruiken?

Om met de filterapparaat een kopje koffie te zetten heb je het volgende nodig:

  • Filterapparaat
  • Papieren filter
  • Verse koffiebonen
  • Koffiemolen
  • Water
  • Mok of kopje
benodigdheden om een filterapparaat te gebruiken

Wat is de maalgraad, zettijd en dosering voor het gebruik van een filterapparaat?

Je kan eenvoudig experimenteren met de verschillende parameters om tot je eigen perfecte kop koffie te komen. Bij een filterapparaat heb je de mogelijkheid de doseringen aan te passen, afhankelijk van jouw eigen voorkeuren.
maalgraad van de koffie

Maalgraad

De korrelgrootte die nodig is voor het zetten van koffie met een filterapparaat is medium fijn ongeveer zoals suiker. Heb je geen zin om je bonen zelf te malen dan kan je gebruik maken van snelfiltermaling, deze maling is speciaal voor dit soort apparaten.

Dosering

De dosering hangt natuurlijk af van hoeveel koffie je wilt maken. Voor deze uitleg gebruiken wij 60 gram gemalen koffie en 1000 ml water. Deze twee doseringen kan je natuurlijk naar eigen smaak aanpassen.

Zettijd

De zettijd is de tijd die nodig is om je koffie te zetten, van het moment dat je het apparaat aanzet tot dat het klaar is. De zettijd van een filterapparaat is afhankelijk van het type apparaat en hoeveel koffie je gaat zetten. Gemiddeld ligt de zettijd op ongeveer 5 à 6 minuten.

dosering van koffie
snelfilter koffiezetapparaat gebruiken

Waarom een filterapparaat gebruiken?

Deze zetmethode is simpel en snel maar geeft een goed resultaat. Het is de meeste ideale methode van koffie zetten als je in één keer een grotere groep mensen van koffie wilt voorzien. Het vergt weinig kennis, ervaring en techniek aangezien het apparaat het meeste werk doet. Het schoonmaken is ook nog eens super makkelijk waardoor je weinig extra tijd kwijt bent. Je houdt meer tijd over om te genieten van je lekkere kopje koffie.

Hoe gebruik je een filterapparaat?

Het gebruik van een filterapparaat is simpel. Je kan natuurlijk spelen met de doseringen om een jouw eigen favoriete kopje koffie te zetten. Maar in onze beschrijving gaan wij uit van een veelgebruikte standaard dosering.
gebruik een filterapparaat
Stap 1: Plaats een papierenfilter in de filterhouder. Spoel het filter goed door met warm water zodat er straks geen papiersmaak aan je koffie komt.

Stap 2: Gebruik je verse koffiebonen maal dan de koffie. De maalgraad moet medium fijn zijn, waarbij de korrelgrootte ongeveer vergelijkbaar is met suiker. Of maak gebruik van een snelfilter maling. Doe de gemalen koffie in de filter. Zorg ervoor dat de koffie gelijkmatig is verdeeld.

Stap 3: Vul het reservoir met de juiste hoeveelheid water. En zet het apparaat aan.

Stap 4: Wacht tot het apparaat klaar is met koffie zetten en schenk vervolgens de koffie in de kopjes. Laat de koffie niet te lang in de kan op het warmhoudplaatje staan, dan verliest de koffie zijn smaak. Als je de koffie wilt bewaren dan is het verstandig de koffie over te schenken in een thermoskan.

Stap 5: Geniet van je kopje koffie gezet met een filterapparaat.

AeroPress

Aeropress icoon
De Aeropress is een plastic cafetière, bestaande uit een cilinder met aan één kant een filterdrager en aan de andere kant een gat voor de zuiger die is voorzien van een afsluitring.

Cafetière

cafetière icoon
De cafetière is een zeer gebruiksvriendelijke en eenvoudig apparaat, waarmee je ook nog eens heerlijke koffie kan zetten.Sifon

sifon icoon
De sifon of siphon, is ook wel bekend als de vacuümkoffiemaker of de conakan. Het is één van de meest spectaculaire methodes om koffie te zetten.

Chemex

chemex icoon
De Chemex is een glazen filterkoffiezetter. Het bovenste deel van de zandlopervorm is de filterdrager en het onderste deel is een koffiepot.

Moka pot

moka pot icoon
De moka pot wordt ook wel een percolator of espressopotje genoemd. In de moka pot wordt water, door warmtedruk, van onder door het filter, naar boven gedrukt.

Hario V60

hario v60 icoon
De Hario V60 is een filterdrager voor het zetten van heerlijke filter koffie. De Hario V60 is erg gemakkelijk in gebruik en kan je gemakkelijk meenemen.

Espressomachine

espressomachine icoon
Een espressomachine is een machine met een pomp die heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen koffie perst.Filterapparaat

filterapparaat icoon
Het elektrische koffiezetapparaat, wie kent het niet? Deze koffiezetter was lange tijd in bijna ieder Nederlands huishouden terug te vinden. Een simpel apparaat voor een prima kop koffie.
fancybox loading gif