Wat is een moka pot?

De moka pot wordt ook wel een percolator of espressopotje genoemd. Deze koffiezetter is in bijna ieder Italiaans huishouden terug te vinden. Het is een absolute koffie-must-have.

Maar wat is de moka pot precies en hoe kan je deze koffiemaker het beste gebruiken? Wij geven je antwoord op alle vragen zodat jij straks dé moka pot kenner bent.

Wat is de moka pot?

De door Alfonso Bialetti in 1933 gepatenteerde koffiezetter heeft een eenvoudige techniek. In de moka pot wordt water, door warmtedruk, van onder door het filter, naar boven gedrukt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zet je met de moka pot geen espresso. De druk is veel lager dan bij een espressomachine, namelijk 1,5 bar in plaats van 9 bar.
Wat is de moka pot?
smaak van koffie die is gemaakt met een moka pot

Wat is de smaak van koffie die is gemaakt met een moka pot?

Met de moka pot zet je een volle koffie, met een wat dikkere textuur. Het is een sterke, vrij geconcentreerde koffie. Een paar seconden kunnen bij het zetten van koffie met de moka pot het verschil maken tussen een lekker kopje koffie en een bitter kopje koffie. Als het water een te hoge temperatuur bereikt dan worden er teveel bitters uit de koffie geëxtraheerd.

Wat zijn de benodigdheden om een moka pot te gebruiken?

Om met de moka pot een kopje koffie te zetten heb je het volgende nodig:
  • Moka pot
  • Verse koffiebonen
  • Koffiemolen
  • Ketel voor heet water
  • Mok of kopje
benodigdheden om een moka pot te gebruiken

Wat is de maalgraad, zettijd en dosering voor het gebruik van een moka pot?

Je kan eenvoudig experimenteren met de verschillende parameters om tot je eigen perfecte kop koffie te komen. Bij de moka pot heb je vaak weinig mogelijkheden om de doseringen aan te passen. Je vult gewoon de houders met koffie en water en daar zit weinig speling in.
dosering van de koffie

Maalgraad

De korrelgrootte die nodig is voor het zetten van koffie met de moka pot is redelijk fijn ongeveer zoals fijn keukenzout.
 

Dosering

De dosering hangt af van wat je voor koffie je wilt maken en de grootte van je moka pot. Voor deze uitleg gebruiken wij 15 gram gemalen koffie en 150 ml water. Deze twee doseringen kan je natuurlijk naar eigen smaak aanpassen.

Zettijd

De zettijd is de tijd die nodig is om het water door het koffie naar boven te laten gaan. Dit duurt ongeveer 1 minuut. Gaat dit sneller dan 1 minuut dan is de koffie te grof gemalen. Duurt dit veel langer dan is de koffie te fijn gemalen.
Zettijd van koffie
Moka pot gebruiken

Waarom de moka pot gebruiken?

Deze zetmethode is simpel en snel maar geeft een mooi resultaat. Echter, deze techniek vergt enige ervaring en finesse. Het schoonmaken is daarentegen super makkelijk waardoor je weinig extra tijd kwijt bent. Je houdt meer tijd over om te genieten van je lekkere kopje koffie.

Hoe gebruik je de moka pot?

Het gebruik van de moka pot is redelijk simpel, maar enige ervaring en finesse. Door het vaak te gebruiken zal je beter worden in het koffie zetten. Je kan natuurlijk spelen met de doseringen en zettijd om een jouw eigen favoriete kopje koffie te zetten. Maar in onze beschrijving gaan wij uit van een veelgebruikte standaard zettechniek en dosering.
Moka pot gebruiken
Stap 1: Maal de koffie. De dosering hangt af van het formaat van je filterdrager. De maalgraad moet redelijk fijn zijn, waarbij de korrelgrootte ongeveer vergelijkbaar is met fijn keukenzout.

Stap 2: Doe de gemalen koffie in de filterdrager. Zorg dat de koffie gelijkmatig is verdeeld.

Stap 3: Verwarm water met een waterkoker tot ongeveer 80 graden. Dit versnelt het zetproces en voorkomt dat de koffie verbrand. Schenk het water in het waterreservoir tot aan het veiligheidsventiel.

Stap 4: Draai de moka pot in elkaar en zet de moka pot op een matig vuur met het deksel open. Op deze manier kan je de extractie volgen.

Stap 5: Wanneer het water kookt zal dit door de druk naar boven door de koffie worden gedrukt. De koffie zal nu langzaam in de bovenste kan stromen. Zodra het pijpje binnenin het bovenste deel van de moka pot begint te pruttelen en sissen, is al het water verplaatst en zet je het vuur uit.

Stap 6: Schenk daarna vrijwel direct de koffie uit om te voorkomen dat de stoom door de koffie gaat en er nare bitters in je koffie terecht komen. Om dit proces te voorkomen kan je er voor kiezen om de onderste helft even onder koud water te houden. Hierdoor verdwijnt de druk en kan je de moka pot ook openen om de pot uiteindelijk schoon te maken.

Stap 7: Geniet van je kopje koffie gezet met de moka pot.

AeroPress

Aeropress icoon
De Aeropress is een plastic cafetière, bestaande uit een cilinder met aan één kant een filterdrager en aan de andere kant een gat voor de zuiger die is voorzien van een afsluitring.

Cafetière

cafetière icoon
De cafetière is een zeer gebruiksvriendelijke en eenvoudig apparaat, waarmee je ook nog eens heerlijke koffie kan zetten.Sifon

sifon icoon
De sifon of siphon, is ook wel bekend als de vacuümkoffiemaker of de conakan. Het is één van de meest spectaculaire methodes om koffie te zetten.

Chemex

chemex icoon
De Chemex is een glazen filterkoffiezetter. Het bovenste deel van de zandlopervorm is de filterdrager en het onderste deel is een koffiepot.

Moka pot

moka pot icoon
De moka pot wordt ook wel een percolator of espressopotje genoemd. In de moka pot wordt water, door warmtedruk, van onder door het filter, naar boven gedrukt.

Hario V60

hario v60 icoon
De Hario V60 is een filterdrager voor het zetten van heerlijke filter koffie. De Hario V60 is erg gemakkelijk in gebruik en kan je gemakkelijk meenemen.

Espressomachine

espressomachine icoon
Een espressomachine is een machine met een pomp die heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen koffie perst.Filterapparaat

filterapparaat icoon
Het elektrische koffiezetapparaat, wie kent het niet? Deze koffiezetter was lange tijd in bijna ieder Nederlands huishouden terug te vinden. Een simpel apparaat voor een prima kop koffie.
fancybox loading gif