Certificering van koffie, wat levert dat de koffieboeren op?
De laatste jaren is er een flinke toename in producten met een keurmerk. Ook bij koffie neemt de certificering toe. Zo heeft Coffee Fresh 100% van haar koffie gecertificeerd. Voor ons een logische keuze omdat wij ons willen inzetten voor een duurzame wereld. Maar wat houdt een certificering eigenlijk in? En wat levert het op voor de boer? Dit zijn vragen die wij graag beantwoorden.
Certificering is een manier om aan te tonen dat een product, van de boer tot aan de supermarkt of groothandel, op een duurzame manier is verwerkt. Deze producten krijgen dan een keurmerk. Voor koffie zijn bijvoorbeeld het fairtrade keurmerk, het UTZ keurmerk en het Rainforest Alliance keurmerk de bekendste.
Wanneer krijgt een product een keurmerk?
Om een dergelijk keurmerk te mogen dragen moeten koffieboeren aan verschillende eisen voldoen en jaarlijks een audit doorstaan. De eisen zijn een leidraad voor de boeren om duurzamere landbouwtechnieken toe te passen en zorgen er daardoor voor dat er een betere productie, een beter milieu en een betere leefomgeving wordt gecreëerd.
Wat levert certificering op voor de boer?
Door je als koffieboer aan te sluiten bij een organisatie krijg je op verschillende wijze mogelijkheden om je koffieplantage en de opbrengst ervan te verbeteren.
Landbouw technieken verbeteren
Zo krijg je trainingen die je helpen bij het verbeteren van je landbouwtechnieken waardoor je een betere kwaliteit en kwantiteit koffiebonen kan produceren. De nieuwe kennis kan worden toegepast om de koffieplantage te verbeteren en ook klaar te maken voor de toekomst.
Inkomen verbeterd
Door het netwerk van de organisatie en de regels waardoor je wordt beschermd als boer, krijg je de beste en meest eerlijke prijs voor je product. Hierdoor krijgen boeren een stabiel inkomen en kunnen zij ook investeren in de toekomst.
Leefomgeving verbeterd
Door certificering wordt ook de leefomgeving van boeren verbeterd. Vaak worden er ook specifieke eisen gesteld om kinderen van boeren en arbeiders te beschermen. En krijgen de kinderen de mogelijkheid om naar school te gaan. Op lange termijn worden gezinnen dus geholpen en verbetert de leefomgeving.