Skip to content
Blog

Herfst, tijd voor gecertificeerde chocolade

21 oktober 2021
3 minuten lezen
Kennis over koffie

Een lekker kopje chocomelk kan altijd gedronken worden. Toch zien wij een toename in de verkoop van cacao in de herfst- en winterperiode. Guur en koud weer doet mensen dus blijkbaar verlangen naar een warm en zoet kopje chocolademelk. Het drinken van chocomelk is ook nog eens goed voor de wereld, want steeds meer cacao is gecertificeerd en heeft een duurzaamheidskeurmerk. Dit draagt bij aan een betere wereld. Daar vertellen wij je graag meer over.

Rond de evenaar

Cacao groeit vooral in landen rond de evenaar. Ivoorkust en Ghana zijn op dit moment de grootste exportlanden van cacao. Maar dit zijn landen waar het voor sommige boeren lastig is om hun bedrijf te laten groeien. Ze hebben weinig toegang tot de nieuwste technieken voor het snoeien en laten groeien van hun planten.

Samenwerken

Alleen kan een boer dus niet veel verandering teweeg brengen. Aansluiten bij een coöperatie is vaak de oplossing. Coöperaties die aangesloten zijn bij bijvoorbeeld Rainforest Alliance bieden de boeren mogelijkheden om de leef- en arbeidsomstandigheden te verbeteren. De coöperaties committeren zich aan de certificeringsregels van Rainforest Alliance. Door deze regels toe te passen verhogen de boeren hun productie en verbetert de kwaliteit van het product.

handen met cacaobonen

Kwaliteit verbeteren

Een groot probleem voor boeren zijn oudere cacaoplanten. De kwaliteit van de cacaoplant neemt op den duur af, waardoor nieuwe planten noodzakelijk worden. Het duurt vaak een aantal jaren voordat de nieuwe planten vruchten gaan dragen, dus op de korte termijn is de boer vaak beter af met zijn oude planten. Maar die leveren eigenlijk te weinig op. Met de hulp van de coöperaties kunnen de boeren investeren in nieuwe planten. Dit komt uiteindelijk de kwaliteit van de chocolade ten goede.

kwaliteit van de cacaoplant

Voldoen aan eisen

Als je als boer aangesloten bent bij bijvoorbeeld Rainforest Alliance, moet je voldoen aan sociale en milieu-eisen die zijn gesteld. Niet alleen om de aarde te beschermen maar ook om een beter leven voor henzelf, hun families en hun arbeiders te bewerkstelligen. Door speciale audits wordt er getoetst of de boeren voldoen aan de eisen. Als dit zo is dan mogen zij hun producten als Rainforest Alliance gecertificeerd verkopen. Hierdoor krijgen de boeren een hogere prijs per kilo.

Arbeiders oogsten van cacao

Rainforest Alliance

Of het nu in een rijke chocoladereep is of een warme winterdrank, cacao is overal. Toch wordt de branche geconfronteerd met belangrijke sociale, economische en ecologische uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Klimaatverandering, ontbossing, laag inkomen, slechte arbeidsomstandigheden en kinderarbeid behoren tot de problemen van de cacaoboeren. Rainforest Alliance werkt eraan om deze problemen aan te pakken en op weg naar een duurzamere cacaosector.

Studies tonen aan dat, in vergelijking met niet-gecertificeerde plantages, de Rainforest Alliance gecertificeerde cacaoplantages:

  • Hogere gewasopbrengsten en kwaliteit hebben dankzij verbeterde landbouwpraktijken;
  • Een hoger inkomen en spaargeld hebben;
  • Zorgen voor veiligere werkomstandigheden en betere toegang tot onderwijs voor hun kinderen;
  • Betere praktijken met betrekking tot erosiebestrijding, bodemvruchtbaarheid en het planten van schaduwbomen implementeren;
  • De biodiversiteit, de bodemgezondheid en de waterkwaliteit verbeteren.

Door simpelweg te genieten van een chocoladeproduct met het Rainforest Alliance keurmerk, help je de bossen te beschermen en biodiversiteit, bestrijding van de klimaatcrisis en verbetering van de levensomstandigheden van cacaoboeren en hun gezinnen.

Information infographic about cacao of Rainforest Alliance plantations

De weg naar 100% duurzaamheid

De weg naar 100% duurzaamheid op het gebied van cacao is lang en vol uitdagingen. Er zijn helaas nog veel producenten van chocolade die kiezen voor goedkope niet gecertificeerde cacao. Wat kunnen wij als chocoladeliefhebbers doen? Als je wil bijdragen aan meer inkomen voor boeren, betere arbeidsomstandigheden, scholing en minder kinderarbeid, dan is het kopen van producten met een keurmerk zeker zinvol.

LEES MEER OVER KEURMERKEN 

Meer weten?

Benieuwd naar onze koffiemachines, service of dienstverlening? Onze specialist staat klaar om je verder te helpen!

Neem gerust contact met ons op.

Ilona
helpdesk