Hoe beïnvloed het klimaat de koffieoogst?

    04 juni 2019
    3 minuten leestijd

Hou je van koffie? Dan heb je een extra reden om je zorgen te maken over klimaatverandering. Uit onderzoek blijkt dat koffieplanten erg gevoelig zijn voor klimaatsverandering. Om dit moment wordt 60% van de wilde koffieplanten met uitsterven bedreigd. Dit is natuurlijk een zorgwekkende ontwikkeling voor alle koffieliefhebbers.
Koffieoogst in gevaar

Koffieoogst in gevaar

Als gevolg van klimaatverandering voorspellen wetenschappers dat in 2050 de helft van de landbouwgrond die gebruikt wordt voor de koffieteelt niet meer geschikt is. Koffie is een gevoelig gewas en de klimaatverandering kan ingrijpende gevolgen hebben voor de koffieteelt. Als de opbrengst van de oogsten minder wordt, dan zal er schaarste kunnen ontstaan en zal koffie wellicht veel duurder worden. Dit is natuurlijk geen goed vooruitzicht.

Maar hoe beïnvloed het klimaat de koffieoogst dan?

Koffieplanten groeien in een (sub)tropische klimaat, meestal in bergachtige gebieden. Er zijn een aantal factoren cruciaal voor de teelt, namelijk hoogteligging, temperatuur en vochtigheidsgraad. Als deze factoren niet optimaal zijn, kan dit er voor zorgen dat de opbrengst van de oogst minder wordt. Of dat de kwaliteit van de koffiebonen achteruit gaat.
het klimaat en de koffieoogst
koffieroest op de bladeren van  de koffieplant

Te veel of te weinig regen

Te veel regen is niet goed voor de koffieplanten, deze worden hierdoor kwetsbaar voor schimmelziektes zoals koffieroest of een plaag van de koffieboorkever. Als er teveel water in de grond zit kunnen ook de wortels van de planten gaan rotten. En met plotselinge hevige regenval zijn overstromingen of aardverschuivingen een groot gevaar voor de koffieboeren. Te weinig regen daarentegen is ook niet goed. Dit kan er voor zorgen dat de koffiebonen van lagere kwaliteit zijn. De koffiebonen zijn dan vaak kleiner en de opbrengst van de oogst is minder dan normaal.

Stijgende temperaturen

Als je klimaatsverandering hoort denken veel mensen direct aan de opwarming van de aarde die er voor zorgt dat de temperatuur op veel plekken langzaam stijgt. De stijgende temperatuur heeft ook invloed op de groei van koffieplanten. Korte hittegolven kunnen lijden tot slechte koffieoogsten. Maar een groter probleem is de stijgende temperatuur, die er voor zorgt dat koffieplanten steeds minder opbrengst genereren.
inspectie van koffieplanten
koffiebessen met zon

Schaduw

Koffieboeren doen er alles aan om hun koffieplanten te beschermen tegen de hitte van de zon. Door op de koffieplantage een diversiteit aan planten te poten die zorgen voor schaduw, worden de gevoelige koffieplanten beschermd tegen de zon. Er moet wel strategisch gekozen worden welke planten zorgen voor schaduw, zodat overdag de maximum temperatuur gereguleerd kan worden maar ‘s nachts de warmte kan ontsnappen.

Duurzame toekomst van koffie

Veel organisaties, zoals Rainforest Alliance, UTZ en Fairtrade helpen boeren met het optimaal telen van koffie. Zij geven trainingen om de koffieboeren bewust te maken van de problemen die kunnen ontstaan door klimaatsverandering en hopen hiermee bij te dragen aan een duurzame toekomst van koffie.
duurzame koffie
Fairtrade koffie

Wat kunnen wij koffieliefhebbers bijdragen?

Door het kiezen voor koffie met een duurzaamheidskeurmerk, kies je voor een duurzame toekomst van koffie. Je ondersteunt in feite de koffieboeren met hun strijd tegen de problemen die klimaatverandering met zich mee brengt.
fancybox loading gif