5 wetenswaardigheden over koffie uit Azië
Vandaag een blog met 5 weetjes over koffie uit Azië, leuk om te vertellen aan die ene collega bij de koffiemachine of vrijdagmiddagborrel. Wil je meer weten over koffie? Lees dan onze speciale koffie kennis pagina! Houd ons blog in de gaten of volg ons op een van onze sociale media kanalen.
Feiten over koffie uit Azië
Wij vinden het belangrijk koffiedrinkers te vertellen waar de koffie vandaan komt. Dit doen wij door het delen van smaakprofielen en het schrijven van interessante blogs. In dit blog vertellen wij je een aantal feiten over koffie uit Azië. Dit continent heeft veel koffielanden en een miljoenen export als het gaat om kilo’s koffie. Maar wist je dat Nederland een belangrijke rol heeft gespeeld in het ontstaan van deze koffieproductie? Lees snel verder voor meer feiten.
1. Nederlanders planten voor het eerst koffie in Azië
Over het algemeen wordt aangenomen dat Baba Budan de eerste vruchtbare koffiezaden uit Arabië naar India heeft gesmokkeld rond 1600. De echte productie en groei van koffie begon echter bij de Nederlanders. In 1699 plantten de Nederlanders met succes de eerste koffieplanten op het eiland Java, ooit een Nederlandse kolonie en nu een deel van Indonesië. Het duurde een aantal jaar maar in 1711 begon de export van koffie door de VOC. Uiteindelijk kwamen er koffieplantages in een groot deel van Azië en is Azië niet meer weg te denken van de wereldmarkt.
2. In de top 10 van grootste koffieproducerende landen
In de top 10 van de belangrijkste koffieproducerende landen staan maar liefst 3 Aziatische landen. Op nummer twee Vietnam, met een aandeel van 14% van de wereldmarkt en een jaarproductie van 1.650.000 ton koffie. Indonesië heeft een aandeel van 6,3% van wereldmarkt als het gaat om koffie. De jaarlijkse koffieproductie is 660.000 ton en staat daarmee op nummer 4 van de wereldranglijst. Met een aandeel van 3,0% staat India op dit moment op de zevende plaats van de wereldranglijst. Jaarlijks produceert India 312.000 ton koffie, wat gelijk staat aan 5,2 miljoen koffiebalen.
3. Koffie consumptie in Azië neemt toe
Traditioneel gezien geven mensen uit Azië de voorkeur aan thee, maar door de aanwezigheid van ketens als Starbucks is er een grote en groeiende koffiecultuur ontstaan. Steeds meer mensen drinken koffie en met name de jongere generaties drinken koffie buiten de deur. De koffieconsumptie in Azië groeit flink de laatste jaren en zal nog wel even doorgroeien.
4. Vietnam produceert met name Robusta
Vietnam is tweede op de wereldranglijst als het gaat om export van koffie en de grootste producent van koffie in Azië. Vietnam produceert voornamelijk Robusta koffie. Ongeveer 95% van de totale koffieproductie is namelijk Robusta. Het land en klimaat is erg geschikt voor het telen van Robusta. Robusta koffie uit Vietnam is vaak vrij bitter met weinig suikers, waardoor de koffie soms wat vlak overkomt. Dit maakt de koffie goed geschikt voor melanges, waar je net die bitter wilt hebben en de kick van de Robusta om de koffiemelange in balans te brengen.
5. Duurste koffie komt uit Indonesië
“Kopi Luwak” is de duurste koffie ter wereld. Het komt oorspronkelijk uit Indonesië en is gemaakt van koffiebonen die worden gewonnen uit de uitwerpselen van Aziatische civetkatten. De koffie schijnt naar verluidt een bijzonder smaakprofiel te hebben door het fermentatieproces. De dieren worden in kleine kooien gehouden en gebruikt voor de productie van deze dure koffie, waarvan de prijs soms wel 350 euro per kilo is. Deze twijfelachtige praktijk maakt deze koffie een zeer controversieel product, dat gelukkig door steeds meer landen en organisaties (bv. UTZ) niet meer wordt toegestaan.
Dit waren 5 feitjes over koffie uit Azië. Houd ons blog in de gaten om meer te weten te komen over koffie. Of lees meer op onze speciale koffiekenner pagina.