Dé antwoorden op 10 vragen over koffie
Wij krijgen regelmatig vragen van klanten, die wij natuurlijk graag beantwoorden. Van klimaatsverandering tot het recyclen van koffiedik en van Kaldi de geitenherder tot een latte macchiato. Hier zijn dé antwoorden op 10 vragen over koffie!
1. Is koffie gezond?
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de positieve eigenschappen van koffie op de gezondheid van de mens. Koffie is eigenlijk heel gezond, mits je het met mate drinkt, zo blijkt uit onderzoek. Koffie zit vol met antioxidanten, die een positieve invloed kunnen hebben op je gezondheid. Antioxidanten beschermen je cellen en houden ze gezond. Er zitten ook voedingsstoffen in koffie die essentiële vitamines bevatten. Uit een onderzoek gepubliceerd in 2006 blijkt bijvoorbeeld dat mensen die minstens 1 kopje koffie op een dag drinken, 20% minder kans hebben op levercirrose.
LEES MEER GEZONDHEIDSVOORDELEN
2. Wat is het effect van cafeïne?
Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffie, thee en chocolade. Het heeft een opwekkende werking, het stimuleert het centrale zenuwstelsel. Cafeïne houdt ons wakker door het blokkeren van één van de belangrijkste slaap opwekkende moleculen, adenosine. Klinkt ingewikkeld? Dat is het niet!
3. Welk land produceert de meeste koffie?
Koffie wordt verbouwd rond de evenaar in de zogenoemde bonengordel. De bonengordel kent namelijk het perfecte klimaat voor koffiebonen. Al meer dan 150 jaar is Brazilië de marktleider als het gaat om koffieproductie.
Hoewel Brazilië nog steeds de marktleider is, is het aandeel wel minder geworden door de opmars van andere koffieproducerende landen. Het aandeel van de wereldmarkt is op dit moment ongeveer 32%. In Brazilië wordt zowel Arabica als Robusta geteeld. De verhouding ligt op ongeveer 67% Arabica en 33% Robusta.
LEES MEER OVER KOFFIE UIT BRAZILIË
4. Wie heeft koffie uitgevonden?
Hoewel niemand zeker is van de oorsprong zijn er verschillende verhalen en legendes die men vertelt over de oorsprong en ontdekking van koffie. Een van die legendes gaat over geitenherder Kaldi in Ethiopië. Kaldi ontdekte koffie nadat zijn geiten rode bessen hadden gegeten van een bepaalde plant. Zijn geiten werden daarna zo actief en vol energie dat ze ’s nachts niet eens gingen slapen.
Kaldi vertelde dit aan de abt van een plaatselijke klooster, die er vervolgens een drank van maakte. Hij ontdekte dat het er voor zorgde dat hij de hele dag alerter bleef, zelfs bij het avond gebed. De abt deelde zijn kennis met andere monniken en het verhaal van de stimulerende bessen verspreidde zich richting het Arabische schiereiland.
LEES MEER OVER DE ONTDEKKING VAN KOFFIE
5. Hoe moet je koffie bewaren?
Koffie is een natuurproduct en net als andere natuurproducten heeft de omgeving een grote invloed. Van invloed zijn onder andere luchtvochtigheid, temperatuur en licht. Wanneer koffie in aanraking komt met zuurstof oxideren aromastoffen. Hetzelfde gebeurt onder invloed van licht. Daarom is het beter om de koffiebonen in het donker te bewaren.
Wij raden aan een open zak koffie in een afgesloten container te doen of met een koffie sluitclip af te sluiten. Ook temperatuur kan van invloed zijn, daarom raden wij aan de koffie op een koele plek te bewaren.
6. Wat is een espressomachine?
De espressomachine wordt in de volksmond ook vaak de pistonmachine genoemd. Deze koffiemachine is in bijna iedere koffiebar en café terug te vinden. Vaak staat de machine op een prominente plek waar deze machines door hun mooie design goed tot hun recht komen. Een espressomachine is een machine met een pomp die heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen koffie perst. Met deze koffiemachine worden vaak espresso en andere op espresso gebaseerde koffie bereid.
ONTDEK MEER OVER EEN ESPRESSOMACHINE
7. Wat is cafestol?
Bij het bereiden van koffie komt cafestol vrij, dat is een vetachtige stof die voor een verhoging van het cholesterolgehalte in je bloed kan zorgen. Cafestol verhoogt het LDL-cholesterol. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Bij filter of freshbrew koffie met een papieren filter blijft cafestol achter in het filter. Ook in instant koffie zit geen cafestol.
8. Kan je koffie gebruiken als compost?
Bij het zetten van koffie blijft vaak residu achter. Of je het nu koffiedik, koffiedrap of koffiedroes noemt, het hoort nu eenmaal bij het zetten van koffie. Koffiedik bevat stikstof en is daarom een uitstekende natuurlijke meststof voor tuinplanten die een zure grond vereisen, zoals rozen en hortensia’s.
Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat je wortelen, pompoenen en tomaten het heel goed doen met net dat beetje extra! Heb je nu geen bemesting voor je grond nodig? Dan kan je het koffiedik op de composthoop gooien. Uiteindelijk heb je dan compost om op een later moment je tuin mee te bemesten.
ONTDEK WAT JE NOG MEER KAN DOEN MET KOFFIEDIK
9. Hoeveel invloed heeft het klimaat op koffie?
Als gevolg van klimaatverandering voorspellen wetenschappers dat in 2050 de helft van de landbouwgrond die gebruikt wordt voor de koffieteelt niet meer geschikt is. Koffie is een gevoelig gewas en de klimaatverandering kan ingrijpende gevolgen hebben voor de koffieteelt. Helaas heeft klimaatverandering veel invloed op het klimaat in de bonengordel, er is meer regen en de temperatuur loopt op. De koffieproductie ondervindt hier veel hinder van.
Certificering draagt bij aan een wereld die ook in de toekomst leefbaar is. Op verschillende vlakken wordt er gewerkt aan manieren om klimaatsverandering tegen te gaan en landbouwmethodes te verbeteren. Hierbij wordt bijvoorbeeld ook gelet op waterverbruik en recycling.
LEES MEER OVER KLIMAATVERANDERING EN KOFFIE
10. Wat is een latte macchiato?
Een latte macchiato is de meest visueel aantrekkelijke koffie die er is. Vooral als de latte macchiato in een mooi glas wordt geserveerd zie je goed hoe deze koffievariatie is opgebouwd.
De latte macchiato wordt precies op tegenovergestelde wijze gemaakt dan een cappuccino. Je begint namelijk met melk en melkschuim in een glas en voegt vervolgens de espresso hieraan toe. Hierdoor ontstaan mooie lagen in het glas. Erg langzaam wordt de espresso vermengd met de melk. Een latte is naast een lust voor het oog, ook nog eens heel populair door de smaak.