Skip to content

Schokkende feiten over cacao

30 juli 2019
3 minuten lezen
Kennis over koffie

In cacao-producerende landen zoals Ghana en Ivoorkust leven dagelijks miljoenen boerengezinnen rond de armoedegrens. Wist je dat 70% van alle cacao uit deze landen komt? En ondanks het harde werk van deze boeren verdienen zij vaak te weinig om rond te komen. Veel cacaoboeren leven nog altijd in extreme armoede, wat leidt tot slechte arbeidsomstandigheden, kinderarbeid en vele andere problemen. Denk hier eens over na bij het kopen van jouw favoriete chocoladereep.

Hardwerkende cacaoboeren

Leefbaar inkomen door betere cacaoprijs

Een leefbaar inkomen dekt de kosten voor voldoende en voedzaam eten, fatsoenlijke huisvesting, medische zorg, onderwijs, kleding, transport en voorziet in een financiële buffer voor onvoorziene uitgaven. Dat vindt ook Fairtrade Nederland. Zij zijn druk met het onderschrijven van de urgentie voor een betere cacaoprijs om op deze manier de armoede te bestrijden. Fairtrade Nederland stelt: “De wereld heeft een betere prijs voor cacao nodig zodat al die gezinnen in West-Afrika een menswaardig bestaan kunnen opbouwen.”

Cacao bonen

Ook UTZ / Rainforest Alliance doen mee

Ook UTZ / Rainforest Alliance zet zich in voor beter leefbare omstandigheden van cacaoboeren. De afgelopen jaren zijn de cacaoprogramma’s van UTZ en Rainforest Alliance aanzienlijk uitgebreid en met die uitbreiding komt meer verantwoordelijkheid. Na de fusie van beide organisaties in 2018 zijn UTZ en Rainforest Alliance samen stappen gaan nemen om de certificatiestandaarden aan te passen. Naast betere leefomstandigheden van boeren werken de organisaties ook aan het voorkomen van ontbossing en het herstellen van bossen.

Liefde voor cacao

Milieugevolgen cacao

Verreweg de grootste milieubelasting van cacao zit in de productie. Cacao wordt geteeld in gebieden met tropisch regenwoud. In deze gebieden is de diversiteit aan planten en dieren heel hoog. De teelt van cacao tast het tropische regenwoud aan, waardoor de biodiversiteit daalt. Organisaties als UTZ, Fairtrade of Rainforest Alliance werken hard aan het opleiden van boeren om zo de biodiversiteit te behouden waardoor de teelt beter bestand is tegen het toekomstige klimaat.

Cacao in een jutte zak

Wat kunnen wij als consumenten doen?

Als je een keuze maakt voor chocolade in de supermarkt dan raden wij je aan te letten op de keurmerken, zoals UTZ, Fairtrade of Rainforest Alliance. Ook voor in de koffiemachine is er de mogelijkheid om te kiezen voor “eerlijke” cacao. Door deze cacao te kopen, steun je het werk van bijvoorbeeld Fairtrade Nederland om cacaoboeren in staat te stellen om toe te werken naar een leefbaar inkomen. Onze keuze voor een duurzaam assortiment én jouw keuze voor eerlijke cacao stimuleren ook anderen om betere keuzes te maken.

Cacaobonen in de hand

Kies voor een duurzame koffiemachine

Wij kiezen bewust voor een duurzaam assortiment. Steeds meer producten zijn voorzien van een keurmerk en helpen jouw organisatie om ook duurzamer te worden. In “pijler 4 Automaten en assortiment” van ons duurzaamheidsbeleid Close Future hebben wij doelstellingen opgenomen die ervoor zorgen dat wij in de toekomst een meer en meer duurzaam assortiment gaan aanbieden.

Close Future, ons duurzaamheidsbeleid

Wij gaan voor meer

Cacao voor chocolademelk is een mooi voorbeeld van duurzaam product. Op dit moment is 100% van onze Coffee Fresh cacao voor in de koffiemachine voorzien van een duurzaamheidskeurmerk. Welke je ook kiest, alle soorten dragen bij aan een beter leven voor de cacaoboeren. En wij gaan voor meer, want duurzaamheid begint bij jezelf. Zo willen wij in de toekomst meer van onze productgroepen 100% duurzaam maken.

Coffee Fresh cacao

Meer weten?

Benieuwd naar onze koffiemachines, service of dienstverlening? Onze specialist staat klaar om je verder te helpen!

Neem gerust contact met ons op.

Ilona
helpdesk