Wat is een flat white?

Wat is een flat white en waar komt de flat white oorspronkelijk vandaan? Ontdek hier alles wat je moet weten over de flat white.

Wat is een flat white?

Een flat white is een koffievariatie met een uitgebalanceerde smaak. De flat white wordt gemaakt met een dubbele espresso of dubbele ristretto met een laag opgeschuimde melk, waardoor er een koffie ontstaat met een sterk koffiearoma en subtiele romige smaak van melk.
flat white
ristretto

Hoe bereid je een flat white?

Een flat white wordt vaak gemaakt met een dubbele espresso of een dubbele ristretto. Hieraan wordt ongeveer 150 ml dun opgeschuimde melk toegevoegd. Bij de flat white is het ook mogelijk om figuurtjes in de melk te maken, ook wel latte art genoemd. De flat white heeft wat weg van een cappuccino, maar dan met een sterker koffiearoma en een mildere melkervaring.

Wat is het verschil tussen een flat white en een cappuccino?

De flat white heeft een sterkere smaak dan een latte macchiato of een cappuccino. Dit heeft te maken met het feit dat de flat white bereid word met een dubbele ristretto of espresso. Dit geeft de flat white een intensere smaak. Daarnaast heeft de flat white een dunnere melkschuimlaag en wordt er gebruik gemaakt van microschuim, terwijl de cappuccino een luchter soort melkschuim bevat. Deze kleine verschillen maken de flat white een unieke koffievariatie.
flat white of cappuccino maken
Flat white drinken

Waar komt de flat white vandaan?

Elke koffievariatie heeft een eigen oorsprong. De oorsprong van de flat white ligt in Australië en vanuit daar is de flat white sindsdien verspreid over Europa en Noord-Amerika.

Hoe is de flat white populair geworden?

De flat white is bekend geworden en gegroeid in populariteit doordat grote koffieketens deze koffievariatie op het menu hebben gezet. Ook steeds meer koffiebarretjes en horecagelegenheden hebben de flat white op het menu staan waardoor de populariteit verder toeneemt.

flat white of cappuccino maken

espresso

espresso in een kopje icoon
Een espresso is een klein kopje koffie dat wordt bereid door water onder hoge druk door een hoeveelheid fijn gemalen koffie te persen.

dubbele espresso

dubbele espresso in een kopje icoon
Een dubbele espresso is eigenlijk niets minder dan twee espresso’s. Het wordt ook wel een espresso doppio genoemd.

ristretto

ristretto in een kopje icoon
Voor de echte liefhebbers van sterke koffie is de espresso ristretto perfect. Dit is een espresso met minder water.

café crème

café crème in een kopje icoon
Een café crème is de “standaard” kop koffie die wij allemaal kennen.cappuccino

cappuccino in een kopje icoon
Een cappuccino is een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk.
cappuccino speciaal

cappuccino speciaal in een kopje icoon
Een cappuccino speciaal is een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk. Het speciale aan deze cappuccino is de toevoeging van cacao.

caffè latte

caffè laate in een kopje icoon
Caffè latte is een soort grote broer van de cappuccino. Caffè latte bevat meer melk en minder melkschuim dan een cappuccino.

café au lait

café au lait in een kopje icoon
Een café au lait is koffie met veel warme melk. De verhouding is ongeveer 60% warme melk en 40% koffie.


latte macchiato

latte macchiato in een kopje icoon
Een latte macchiato is een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk, waarbij je begint met de melk en het melkschuim en hier een espresso aan toevoegt.

café mocca

café mocca in een kopje icoon
Een café mocca is een heerlijk zoete koffievariatie. Deze variatie wordt gemaakt van cacao, koffie en melk.


Wiener melange

Wiener melange in kopje icoon
Wiener melange is een van oudsher Oostenrijks recept. Wiener melange wordt gemaakt met koffie, cacao en slagroom of melkschuim.

koffie verkeerd

koffie verkeerd in een kopje icoon
Een koffie verkeerd is een koffie met veel warme melk. De verhouding melk en koffie is ongeveer half om half.


espresso choc

espresso choc in een kopje icoon
Espresso choc is een espresso met cacao en melkschuim. Er ontstaat hierdoor een heerlijk volle, zoetige espresso met een romige afdronk door de cacao en het melkschuim.

koffie choc

koffie choc in een kopje icoon
Koffie choc is een een koffie met cacao en melkschuim. Hierdoor ontstaat een heerlijke zoete chocodrank met een lichte smaak van koffie.

americano

americano in een kopje icoon
Een americano is een espresso, aangelengd met een even grote hoeveelheid heet water, waardoor het minder sterk wordt qua smaak.

caffè macchiato

caffè macchiato in een kopje icoon
Een café macchiato of macchiato is espresso met een kleine hoeveelheid melkschuim.flat white

flat white in een kopje icoon
De flat white wordt gemaakt met een dubbele espresso of dubbele ristretto met een laag opgeschuimde melk, waardoor er een koffie ontstaat met een sterk koffiearoma en subtiele romige smaak van melk.

cortado

cortado in een kopje icoon
Een cortado is een espresso verdund met warme melk. De verhouding melk en koffie is in een cortado ongeveer 50% melk en 50% espresso.fancybox loading gif