Wat is een cappuccino?
Wat is een cappuccino en hoe bereid je een lekkere cappuccino? Ontdek hier alles wat je moet weten over de cappuccino. Van het bereiden van het melkschuim tot waar de naam vandaan komt.
Wat is een cappuccino?
Een cappuccino is een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk. De espresso wordt als eerste gezet om vervolgens de melk op te schuimen en deze toe te voegen aan de espresso.


Hoe bereid je een goede cappuccino?
Een cappuccino bestaat uit een derde deel espresso, een derde deel warme melk en een derde deel melkschuim. Ga je uit van een 30 ml espresso, dan gebruik je dus ook 30 ml warme melk en een gelijkwaardige hoeveelheid melkschuim. Het maken van een cappuccino begint met een espresso. Vervolgens wordt er melk en melkschuim opgeschonken. Door het schenken ontstaat er een mix van espresso en melk en krijg je een mooi schuimlaag . Het is zelfs mogelijk om leuke figuurtjes te maken, dit staat bekend als latte art.
Wat is latte art?
Latte art betekent letterlijk kunst in het melkschuim van een cappuccino, of van een caffè latte. Figuren worden gevormd met speciale schenktechnieken, of door een pen te gebruiken waarmee je vormen schetst in het melkschuim. Voor complexere figuren kan je ook gebruik maken van siropen.


Hoe maak je het perfect melkschuim voor je latte art?
Om te zorgen voor perfect melkschuim voor je cappuccino kan je het beste gebruik maken volle melk op koelkasttemperatuur en een goede melkschuimer. De volle melk heeft voldoende vetten die zorgen voor een volle smaak en romig mondgevoel. Hiernaast heeft volle melk voldoende eiwitten die zorgen dat het schuim blijft staan. Tijdens het opschuimen mag de melk nooit warmer worden dan 70 graden Celsius en het perfecte schuim moet boven de 60 graden Celsius zijn. Dit komt dus redelijk precies. Hiervoor kan je het beste een thermometer gebruiken.
Waar komt de cappuccino vandaan?
De oorsprong van de naam schijnt uit Wenen te komen en verwijst naar “Kapuziner Kaffee”. Volgens de verhalen gaven mensen vaak de verwijzing naar de kleur van de habijt van de kapucijner monniken om aan geven hoeveel melk er in de koffie moest. Daarnaast betekent cappuccino ‘kleine kap’ in het Italiaans, wat zou kunnen verwijzen naar de monnikskap van de Kapucijner monniken.

Welke stappen zijn nodig voor een goede cappuccino?
Laten wij eens kijken hoe een barista met een pistonmachine een perfecte cappuccino maakt.

Stap 1: Zet een goede espresso
Zet een espresso in een cappuccino kopje. De zettijd van een espresso is gemiddeld 30 seconden, dus terwijl de espresso doorloopt heb je tijd om de melk op te schuimen.
Stap 2: Schuim de melk op
Schuim de melk op en let daarbij op de temperatuur. Draai de melk en het melkschuim rond in de schenkkan en tik deze een aantal keren op je werkblad om de grote luchtbellen eruit te tikken. Voor de beginnende basista, de test: Een goede schuimlaag kan een theelepeltje suiker een korte tijd vasthouden waarna de suiker langzaam wegzakt door het melkschuim.
Stap 3: Schenken maar
De espresso en het schuim zijn klaar, nu is het tijd om te gaan schenken. Begin hoog, schenk rustig door en onderbreek de straal niet. Er zijn verschillende bewegingen die uiteindelijk zorgen voor figuurtjes in de koffie. De basistechnieken van latte art kun je leren, maar uiteindelijk komt het toch op één ding neer: oefenen, oefenen en oefenen! Bekijk eens wat instructievideo’s op Youtube en blijf het proberen. Ook al kost het veel tijd voordat je het onder de knie krijgt, uiteindelijk kun je er al je creativiteit in kwijt.


Stap 4: Serveren
De cappuccino is klaar om te serveren. Een cappuccino komt het best tot z’n recht in een voorverwarmde porseleinen cappuccino kop. De meeste barista’s serveren de cappuccino op een bijpassend schoteltje met een lepeltje en suiker.
Stap 5: Genieten
De mooie dikke melkschuimlaag zorgt voor een visueel aantrekkelijk kopje cappuccino. Tijdens het drinken zal je een heerlijk romige smaak ontdekken, dat is toch genieten!