Wat is een cappuccino?

Wat is een cappuccino en hoe bereid je een lekkere cappuccino? Ontdek hier alles wat je moet weten over de cappuccino. Van het bereiden van het melkschuim tot waar de naam vandaan komt.

Wat is een cappuccino?

Een cappuccino is een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk. De espresso wordt als eerste gezet om vervolgens de melk op te schuimen en deze toe te voegen aan de espresso.
cappuccino
Hoe bereid je een goede cappuccino

Hoe bereid je een goede cappuccino?

Een cappuccino bestaat uit een derde deel espresso, een derde deel warme melk en een derde deel melkschuim. Ga je uit van een 30 ml espresso, dan gebruik je dus ook 30 ml warme melk en een gelijkwaardige hoeveelheid melkschuim. Het maken van een cappuccino begint met een espresso. Vervolgens wordt er melk en melkschuim opgeschonken. Door het schenken ontstaat er een mix van espresso en melk en krijg je een mooi schuimlaag . Het is zelfs mogelijk om leuke figuurtjes te maken, dit staat bekend als latte art.

Wat is latte art?

Latte art betekent letterlijk kunst in het melkschuim van een cappuccino, of van een caffè latte. Figuren worden gevormd met speciale schenktechnieken, of door een pen te gebruiken waarmee je vormen schetst in het melkschuim. Voor complexere figuren kan je ook gebruik maken van siropen.
latte art in cappuccino
perfect melkschuim voor je cappuccino

Hoe maak je het perfect melkschuim voor je latte art?

Om te zorgen voor perfect melkschuim voor je cappuccino kan je het beste gebruik maken volle melk op koelkasttemperatuur en een goede melkschuimer. De volle melk heeft voldoende vetten die zorgen voor een volle smaak en romig mondgevoel. Hiernaast heeft volle melk voldoende eiwitten die zorgen dat het schuim blijft staan. Tijdens het opschuimen mag de melk nooit warmer worden dan 70 graden Celsius en het perfecte schuim moet boven de 60 graden Celsius zijn. Dit komt dus redelijk precies. Hiervoor kan je het beste een thermometer gebruiken.

Waar komt de cappuccino vandaan?

De oorsprong van de naam schijnt uit Wenen te komen en verwijst naar “Kapuziner Kaffee”. Volgens de verhalen gaven mensen vaak de verwijzing naar de kleur van de habijt van de kapucijner monniken om aan geven hoeveel melk er in de koffie moest. Daarnaast betekent cappuccino ‘kleine kap’ in het Italiaans, wat zou kunnen verwijzen naar de monnikskap van de Kapucijner monniken.
cappuccino maken

Welke stappen zijn nodig voor een goede cappuccino?

Laten wij eens kijken hoe een barista met een pistonmachine een perfecte cappuccino maakt.
espresso maken

Stap 1: Zet een goede espresso

Zet een espresso in een cappuccino kopje. De zettijd van een espresso is gemiddeld 30 seconden, dus terwijl de espresso doorloopt heb je tijd om de melk op te schuimen.

Stap 2: Schuim de melk op

Schuim de melk op en let daarbij op de temperatuur. Draai de melk en het melkschuim rond in de schenkkan en tik deze een aantal keren op je werkblad om de grote luchtbellen eruit te tikken. Voor de beginnende basista, de test: Een goede schuimlaag kan een theelepeltje suiker een korte tijd vasthouden waarna de suiker langzaam wegzakt door het melkschuim.

Stap 3: Schenken maar

De espresso en het schuim zijn klaar, nu is het tijd om te gaan schenken. Begin hoog, schenk rustig door en onderbreek de straal niet. Er zijn verschillende bewegingen die uiteindelijk zorgen voor figuurtjes in de koffie. De basistechnieken van latte art kun je leren, maar uiteindelijk komt het toch op één ding neer: oefenen, oefenen en oefenen! Bekijk eens wat instructievideo’s op Youtube en blijf het proberen. Ook al kost het veel tijd voordat je het onder de knie krijgt, uiteindelijk kun je er al je creativiteit in kwijt.

cappuccino maken door schenken van melk
cappuccino door een echte barista!

Stap 4: Serveren

De cappuccino is klaar om te serveren. Een cappuccino komt het best tot z’n recht in een voorverwarmde porseleinen cappuccino kop. De meeste barista’s serveren de cappuccino op een bijpassend schoteltje met een lepeltje en suiker.

Stap 5: Genieten

De mooie dikke melkschuimlaag zorgt voor een visueel aantrekkelijk kopje cappuccino. Tijdens het drinken zal je een heerlijk romige smaak ontdekken, dat is toch genieten!

espresso

espresso in een kopje icoon
Een espresso is een klein kopje koffie dat wordt bereid door water onder hoge druk door een hoeveelheid fijn gemalen koffie te persen.

dubbele espresso

dubbele espresso in een kopje icoon
Een dubbele espresso is eigenlijk niets minder dan twee espresso’s. Het wordt ook wel een espresso doppio genoemd.

ristretto

ristretto in een kopje icoon
Voor de echte liefhebbers van sterke koffie is de espresso ristretto perfect. Dit is een espresso met minder water.

café crème

café crème in een kopje icoon
Een café crème is de “standaard” kop koffie die wij allemaal kennen.cappuccino

cappuccino in een kopje icoon
Een cappuccino is een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk.
cappuccino speciaal

cappuccino speciaal in een kopje icoon
Een cappuccino speciaal is een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk. Het speciale aan deze cappuccino is de toevoeging van cacao.

caffè latte

caffè laate in een kopje icoon
Caffè latte is een soort grote broer van de cappuccino. Caffè latte bevat meer melk en minder melkschuim dan een cappuccino.

café au lait

café au lait in een kopje icoon
Een café au lait is koffie met veel warme melk. De verhouding is ongeveer 60% warme melk en 40% koffie.


latte macchiato

latte macchiato in een kopje icoon
Een latte macchiato is een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk, waarbij je begint met de melk en het melkschuim en hier een espresso aan toevoegt.

café mocca

café mocca in een kopje icoon
Een café mocca is een heerlijk zoete koffievariatie. Deze variatie wordt gemaakt van cacao, koffie en melk.


Wiener melange

Wiener melange in kopje icoon
Wiener melange is een van oudsher Oostenrijks recept. Wiener melange wordt gemaakt met koffie, cacao en slagroom of melkschuim.

koffie verkeerd

koffie verkeerd in een kopje icoon
Een koffie verkeerd is een koffie met veel warme melk. De verhouding melk en koffie is ongeveer half om half.


espresso choc

espresso choc in een kopje icoon
Espresso choc is een espresso met cacao en melkschuim. Er ontstaat hierdoor een heerlijk volle, zoetige espresso met een romige afdronk door de cacao en het melkschuim.

koffie choc

koffie choc in een kopje icoon
Koffie choc is een een koffie met cacao en melkschuim. Hierdoor ontstaat een heerlijke zoete chocodrank met een lichte smaak van koffie.

americano

americano in een kopje icoon
Een americano is een espresso, aangelengd met een even grote hoeveelheid heet water, waardoor het minder sterk wordt qua smaak.

caffè macchiato

caffè macchiato in een kopje icoon
Een café macchiato of macchiato is espresso met een kleine hoeveelheid melkschuim.flat white

flat white in een kopje icoon
De flat white wordt gemaakt met een dubbele espresso of dubbele ristretto met een laag opgeschuimde melk, waardoor er een koffie ontstaat met een sterk koffiearoma en subtiele romige smaak van melk.

cortado

cortado in een kopje icoon
Een cortado is een espresso verdund met warme melk. De verhouding melk en koffie is in een cortado ongeveer 50% melk en 50% espresso.fancybox loading gif