Op welke manieren kan je koffie zetten?

    16 juni 2020
    4 minuten leestijd

De wereld van koffie is enorm. Er gaat geen jaar voorbij of je hoort wel iets nieuws over koffie. Trends komen en gaan, nieuwe smaken worden ontdekt en er komen zelfs nieuwe zetmethoden bij.

Wil je meer leren over koffie, dan is met name de zetmethode een zeer interessant onderwerp om je in te verdiepen. Daarom vertellen wij je op welke manieren je koffie kan zetten en hoe de zetmethode werkt.

Dit zijn dé 6 eenvoudige manieren om koffie te zetten.
Filterapparaat

1. Filterapparaat

Wie is er niet mee op gegroeid? Het elektrische koffiezetapparaat. Deze koffiezetter was lange tijd in bijna ieder Nederlands huishouden terug te vinden. Een simpel apparaat voor een heerlijke kop filter koffie. Door de handmatige toevoeging van gemalen koffie en water kan je zelf goed experimenteren met smaken en aroma’s. Dat maakt het koffiezetapparaat een geweldige manier om koffie te zetten.

2. Moka pot

De moka pot is een absolute koffie-must-have. Het wordt ook wel een percolator of espressopotje genoemd. Deze koffiezetter is in bijna ieder Italiaans huishouden te vinden, maar ook erg bekend in Nederland. Deze zetmethode geeft je een heerlijke espresso-achtige koffie. Het is met name ideaal voor het koffie zetten op je gasstelletje op de camping. Je hebt namelijk een gaspit nodig en tegenwoordig hebben veel mensen thuis een inductie of keramische kookplaat.
moka pot
espressomachine

3. Espressomachine

Of je nu thuis of op het werk koffie wilt drinken, de espressomachine geeft je altijd een heerlijke kop koffie of espresso. De verschillen tussen een espressomachine op het werk en thuis zijn met name het formaat en de capaciteit. In theorie kunnen ze hetzelfde, namelijk goede koffie zetten van vers gemalen koffiebonen.

4. AeroPress

Met name onder jongeren is de AeroPress erg populair. De AeroPress is een zeer gebruiksvriendelijke plastic cafetière bestaande uit een cilinder met aan één kant een filterdrager voor een papieren filter en aan de andere kant een gat voor de zuiger die is voorzien van een afsluitring. Met de zuiger druk je uiteindelijk het water met kracht door de gemalen koffie en het filter. Het is een populaire zetmethode omdat je eenvoudig kan experimenteren met de verschillende parameters om tot je eigen perfecte kop koffie te komen.
AeroPress
instant koffie

5. Instant koffie

Oploskoffie wordt ook wel instant koffie genoemd en wordt gemaakt van vers gezette koffie. Deze vers gezette koffie wordt vervolgens gedroogd, waardoor er een koffie extract overblijft. Door een vriesdroogmethode wordt er een instant korrel van gemaakt. Doordat het proces in zeer korte tijd plaatsvindt, blijven de koffiearoma’s bewaard. Met instant koffie kan je heerlijke en snel koffie zetten. Deze methode is ideaal voor grote organisaties maar kan ook erg gemakkelijk onderweg of op de camping worden gedronken. Het enige wat je naast koffie nog nodig hebt is heet water.

6. Sifon

De laatste zetmethode die wij willen benoemen is de meest spectaculaire methode voor het zetten van koffie, namelijk de sifon. De sifon of siphon, is ook wel bekend als de vacuümkoffiemaker of de conakan. Tijdens het zetproces ben je bezig met de wisselwerking tussen drukopbouw en vacuüm trekken. Het lijkt bijna scheikunde. Deze zetmethode behoeft wel een beetje ervaring, dus veel oefenen is noodzakelijk. Maar dan kan je een koffie zetten die omschreven kan worden als lichte koffie met een langdurige heldere smaak. Deze zetmethode maakt het mogelijk om een grotere complexiteit in smaak te verkrijgen, vergeleken met elke andere alternatieve zetmethodes.
sifon

Zo word je een koffie kenner

Ons rijtje is natuurlijk nog lang niet compleet! Wat dacht je van de Hario V60, de Chemex of de cafetière? Allemaal zetmethodes die een unieke koffie maken met allemaal een eigen werkwijze. Wij hebben er veel meer over geschreven en verwijzen je daarom graag door naar onze koffie kennis pagina. Hier vind je ook informatie over verschillende soorten koffievariaties zoals de cappuccino, flat white of de latte macchiato. En over de koffieproductie in verschillende landen.
fancybox loading gif