De kwaliteit van koffie begint bij de boer

    22 juni 2021
    3 minuten leestijd

In Nederland is het heel normaal om je werkdag te beginnen met een kopje koffie. Veel mensen denken echter niet na over de weg die onze koffie heeft afgelegd voor deze uit de koffieautomaat komt. De kwaliteit van de koffieboon begint namelijk bij de koffieboer.

Wij hebben niet voor niets de herkomst van onze koffiemelanges beschreven, tot aan de koffieplantages. Maar wij vertellen je ook graag welke factoren de kwaliteit van de koffiebonen op dit moment beïnvloeden. Lees snel verder voor meer informatie.
Koffieboeren zijn belangrijk voor de kwaliteit van koffieplanten

Koffie is de belangrijkste inkomstenbron

De koffieketen eindigt bij de consument, maar begint bij de koffieboer. De kwaliteit van onze koffie begint dan ook grotendeels bij de koffieboer. Koffie is een belangrijk exportproduct voor veel ontwikkelingslanden. Ongeveer 25 miljoen kleinschalige landbouwers zijn afhankelijk van koffie als voornaamste bron van tewerkstelling en inkomsten.

De koffieproductie is arbeidsintensief

De koffieplant is een tropische plantensoort en heeft specifieke condities nodig om optimaal te groeien. Het productieproces van koffie is zeer arbeidsintensief. Omdat de koffieplant onrijpe groene bessen, rijpe rode bessen en overrijpe bessen op het zelfde moment kan dragen, is plukken met de hand de meest aangewezen oogstmethode. Door deze handpicking methode zorgt de koffieboer dat alleen de beste rode en rijpe koffiebonen geoogst worden, wat de kwaliteit van de koffie ten goede komt.

Koffieproductie vraagt om geduld

Een koffieboer moet veel geduld hebben, een koffieplant krijgt namelijk pas voor het eerst bessen na minimaal drie jaar en soms zelfs pas na vijf jaar. Een koffieplant geeft tussen de 1,4 en 2,5 kilo bessen per jaar. Wat gemiddeld neerkomt op ongeveer 285 gram gebrande koffie. Er zijn dus veel koffieplanten nodig om aan de sterk stijgende vraag te voldoen.

Omstandigheden en klimaatsverandering

Maar de koffiestruik is een gevoelige plant, die het best gedijt bij een gemiddelde temperatuur van 18 tot 22 graden. Ze staan het liefst beschut, waar ze beschermd worden tegen zon, wind en vorst. Klimaatsverandering bedreigt de koffieplant, de temperatuur stijgt en er valt meer regen. Daarnaast wordt de koffieteelt ook bedreigd door schimmels en insecten, die goed gedijen bij hogere temperaturen. Koffieproducenten moeten dan ook de komende jaren investeren in kennis en innovatie om de kwaliteit van de koffieproductie op peil te houden.

Het is belangrijk om kwaliteit blijven leveren in de toekomst

Om de kwaliteit van koffie te garanderen is het dus aan de koffieboer om de koffieplanten goed te verzorgen. Daarnaast is het plukken van alleen de rijpe koffiebessen essentieel voor de kwaliteit van de uiteindelijke koffie. Gecertificeerde koffie (Fairtrade, UTZ, of Rainforest Alliance) draagt bij aan een betere kwaliteit, omdat de organisaties achter de keurmerken samen met de boeren werken aan de verbetering van de koffieproductie. Door scholing, kennis en innovatie kunnen koffieboeren kwaliteit blijven leveren.