13 koffievariaties met melk op een rij

    07 juli 2020
    5 minuten leestijd

Geen enkele koffievariatie is hetzelfde. Onze koffiemachines maken veel verschillende koffievariaties met melk en iedereen heeft zo zijn of haar favoriet. Maar welke koffievariaties zijn er eigenlijk? En wat zijn de verschillen? Wij hebben 13 koffievariaties met melk op een rij gezet, ontdek het hier.
heerlijke cappuccino

1. Cappuccino

Cappuccino is misschien wel de meest bekende koffievariatie met melk in Nederland. Het is een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk. De espresso wordt als eerste gezet om vervolgens de melk op te schuimen en deze toe te voegen aan de espresso. Hierdoor ontstaat er een mix van espresso en melk en krijg je een mooi schuimlaag. Het is zelfs mogelijk om leuke figuurtjes te maken, dit staat bekend als latte art.

2. Cappuccino speciaal

Dit is het zoetere broertje van de cappuccino. Een cappuccino speciaal is, net als een cappuccino, een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk. Het speciale aan deze cappuccino is de toevoeging van cacao. De toegevoegde cacao maakt de cappuccino speciaal goed te drinken voor mensen die houden van een zoete cappuccino.
cappuccino speciaal met cacao en melk
Caffè latte

3. Caffè latte

Caffè latte heeft ook wat weg van een cappuccino. Maar de caffè latte bevat meer melk en minder melkschuim dan een cappuccino. Een caffè latte wordt gemaakt met een shot espresso. Dit vult 1/3 van het kopje. De rest van je kopje wordt gevuld met gestoomde melk een kleinere laag geschuimde melk bovenop. Hou je dus van een koffie met veel melk dat is dit misschien wel wat voor jou!

4. Café au lait

Zoals de Franse naam al doet vermoeden is café au lait koffie met veel warme melk. De verhouding is ongeveer 60% warme melk en 40% koffie. Een café au lait maak je met een gewone kop koffie, het liefst filter koffie. Café au lait is een klassieke, Franse koffie voor bij het ontbijt. Het liefst dippen de Fransen hun ontbijt, bijvoorbeeld een stukje stokbrood, een verse croissant of een pain au chocolat, in de cafè au lait.
Café au lait is een koffie met veel warme melk
Een heerlijke latte macchiato met 3 lagen

5. Latte macchiato

Eén van de meest favoriete koffievariaties van dit moment is toch wel de latte macchiato. Het is een visueel aantrekkelijke koffie, vooral als de latte macchiato in een mooi glas wordt geserveerd. Je ziet dan goed hoe deze koffievariatie is opgebouwd. De latte macchiato wordt precies op tegenovergestelde wijze gemaakt dan een cappuccino. Je begint namelijk met melk en melkschuim in een glas en voegt vervolgens de espresso hieraan toe. Hierdoor ontstaan mooie lagen in het glas.

6. Café mocca

Een café mocca is in de horeca misschien wat minder bekend. Maar wel vaak te verkrijgen uit de koffieautomaat op het werk. Een café mocca is een heerlijk zoete koffievariatie. Deze variatie wordt gemaakt van cacao, koffie en melk. Door de melk en cacao heeft deze variatie een heerlijk romige zoete smaak en milde afdronk.
Café mocca in de hand
Wiener Melange, een Oostenrijks recept

7. Wiener melange

Wie kent de naam niet? Wiener melange is een van oudsher Oostenrijks recept, om precies te zijn uit Wenen. Wiener melange is ontstaan in de Weense koffiehuizen. Maar tegenwoordig is de Wiener melange overal te krijgen en erg populair. In het originele recept staat dat er naast koffie en chocolade ook een eidooier en slagroom in deze koffievariatie moet. Toch wordt de Wiener melange vaak niet gemaakt met een eidooier, maar wel met slagroom.

8. Koffie verkeerd

Vaak wordt koffie met een scheutje melk geserveerd. Maar bij een koffie verkeerd is de verhouding precies anders, in feite dus melk met een beetje koffie. Vandaar de naam koffie verkeerd. Veel mensen, en vooral jongeren die pas met koffie drinken beginnen, moeten wennen aan de bittere smaak van koffie. Voor deze mensen is een koffie verkeerd perfect.
Koffie verkeerd, lekker veel melk
Espresso choc is een espresso met cacao en melkschuim

9. Espresso choc

Deze koffie variatie staat op weinig menukaarten in de horeca. De espresso choc is echter wel vaak te vinden in de koffieautomaat op het werk. Espresso choc is een espresso met cacao en melkschuim. Er ontstaat hierdoor een heerlijk volle, zoetige espresso met een romige afdronk door de cacao en het melkschuim. Deze zoete koffievariatie is perfect voor mensen die houden van cafeïne, maar minder gek zijn op de bittere smaak van espresso.

10. Koffie choc

Dit is de grote broer van de espresso choc. Koffie choc is een namelijk een koffie met cacao en melkschuim, in plaats van een espresso. Hierdoor ontstaat een heerlijke zoete chocodrank met een lichte smaak van koffie. Een heerlijk volle, zoetige smaak met een romige afdronk door de cacao en het melkschuim. Het is geen geheim dat koffie en chocolade een hemelse mix vormen. Ze versterken elkaars unieke eigenschappen. Daarom is een koffie choc het proberen waard.
Koffie choc is de grote broer van de espresso choc.
Caffè macchiato

11. Caffè macchiato

Een caffè macchiato of macchiato is espresso met een kleine hoeveelheid melkschuim. In de espresso wordt een scheutje warme melk gedaan. Vervolgens een kleine laag opgeschuimde melk als herkenning dat het geen espresso is. Macchiato betekent in het Italiaans letterlijk bevlekt. Deze koffievariatie heeft de naam te danken aan het “bevlekken” van een espresso met een beetje melkschuim. Melkschuim blijkt namelijk drijven op een espresso waardoor er een vlek melk te zien is.

12. Flat white

De flat white wordt steeds bekender. Deze koffievariatie lijkt op een cappuccino of latte macchiato, maar heeft een sterkere smaak. Dit heeft te maken met het feit dat de flat white bereid wordt met een dubbele ristretto of espresso. Daarnaast heeft de flat white een dunnere melkschuimlaag en wordt er gebruik gemaakt van microschuim, terwijl de cappuccino een luchter soort melkschuim bevat. Deze kleine verschillen maken de flat white een unieke koffievariatie.
Flat white, heerlijke koffievariatie
Cortado, heerlijke koffievariatie uit Spanje

13. Cortado

Een cortado is een van de weinige koffievariaties die geen oorsprong vindt in Italië. Het komt uit Spanje, waar het veel geserveerd wordt. Een cortado is een espresso verdund met warme melk. De verhouding melk en koffie is in een cortado ongeveer 50% melk en 50% espresso. Net als bij de cappuccino is het bij de cortado ook mogelijk om latte art te maken. De cortado is in Nederland nog relatief onbekend maar is erg populair in Spanje, Portugal en verschillende Zuid-Amerikaanse landen.

Geniet van alle variaties

Nu ken je de 13 meest bekende koffievariaties met melk. Heb je nog geen een favoriet, kan je niet kiezen of drink je liever koffie zonder melk? Dan hebben wij de perfecte pagina voor jou. Op onze speciale koffiekenner pagina vertellen wij je alles over koffievariaties, koffielanden, koffie zetsystemen en keurmerken op koffie. Neem eens een kijkje en word een echte koffiekenner.
fancybox loading gif