Skip to content

Elke dag de beste koffie op kantoor

Wat is een cappuccino?

Wat is een cappuccino en hoe bereid je een lekkere cappuccino? Ontdek hier alles wat je moet weten over de cappuccino. Van het bereiden van het melkschuim tot waar de naam vandaan komt.

Wat is een cappuccino?

Een cappuccino is een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk. De espresso wordt als eerste gezet om vervolgens de melk op te schuimen en deze toe te voegen aan de espresso.

Hoe bereid je een goede cappuccino?

Een cappuccino bestaat uit een derde deel espresso, een derde deel warme melk en een derde deel melkschuim. Ga je uit van een 30 ml espresso, dan gebruik je dus ook 30 ml warme melk en een gelijkwaardige hoeveelheid melkschuim.

Het maken van een cappuccino begint met een espresso. Vervolgens wordt er melk en melkschuim opgeschonken. Door het schenken ontstaat er een mix van espresso en melk en krijg je een mooi schuimlaag . Het is zelfs mogelijk om leuke figuurtjes te maken, dit staat bekend als latte art.

Wat is latte art?

Latte art betekent letterlijk kunst in het melkschuim van een cappuccino, of van een caffè latte. Figuren worden gevormd met speciale schenktechnieken, of door een pen te gebruiken waarmee je vormen schetst in het melkschuim. Voor complexere figuren kan je ook gebruik maken van siropen.

Hoe maak je het perfect melkschuim voor je latte art?

Om te zorgen voor perfect melkschuim voor je cappuccino kan je het beste gebruik maken volle melk op koelkasttemperatuur en een goede melkschuimer. De volle melk heeft voldoende vetten die zorgen voor een volle smaak en romig mondgevoel. Hiernaast heeft volle melk voldoende eiwitten die zorgen dat het schuim blijft staan. Tijdens het opschuimen mag de melk nooit warmer worden dan 70 graden Celsius en het perfecte schuim moet boven de 60 graden Celsius zijn. Dit komt dus redelijk precies. Hiervoor kan je het beste een thermometer gebruiken.

Welke stappen zijn nodig voor een goede cappuccino?

Laten wij eens kijken hoe een barista met een pistonmachine een perfecte cappuccino maakt.

Stap 1: Zet een goede espresso

Zet een espresso in een cappuccino kopje. De zettijd van een espresso is gemiddeld 30 seconden, dus terwijl de espresso doorloopt heb je tijd om de melk op te schuimen.

Stap 2: Schuim de melk op

Schuim de melk op en let daarbij op de temperatuur. Draai de melk en het melkschuim rond in de schenkkan en tik deze een aantal keren op je werkblad om de grote luchtbellen eruit te tikken. Voor de beginnende basista, de test: Een goede schuimlaag kan een theelepeltje suiker een korte tijd vasthouden waarna de suiker langzaam wegzakt door het melkschuim.

Stap 3: Schenken maar

De espresso en het schuim zijn klaar, nu is het tijd om te gaan schenken. Begin hoog, schenk rustig door en onderbreek de straal niet. Er zijn verschillende bewegingen die uiteindelijk zorgen voor figuurtjes in de koffie. De basistechnieken van latte art kun je leren, maar uiteindelijk komt het toch op één ding neer: oefenen, oefenen en oefenen! Bekijk eens wat instructievideo’s op Youtube en blijf het proberen. Ook al kost het veel tijd voordat je het onder de knie krijgt, uiteindelijk kun je er al je creativiteit in kwijt.

Stap 4: Serveren

De cappuccino is klaar om te serveren. Een cappuccino komt het best tot z’n recht in een voorverwarmde porseleinen cappuccino kop. De meeste barista’s serveren de cappuccino op een bijpassend schoteltje met een lepeltje en suiker.

Stap 5: Genieten

De mooie dikke melkschuimlaag zorgt voor een visueel aantrekkelijk kopje cappuccino. Tijdens het drinken zal je een heerlijk romige smaak ontdekken, dat is toch genieten!

Benieuwd naar andere koffiesoorten?

Flat white

De flat white wordt gemaakt met een dubbele espresso of dubbele ristretto met een laag opgeschuimde melk, waardoor er een koffie ontstaat met een sterk koffiearoma en subtiele romige smaak van melk.

Koffie verkeerd

Een koffie verkeerd is een koffie met veel warme melk. De verhouding melk en koffie is ongeveer half om half.

Wiener melange

Wiener melange is een van oudsher Oostenrijks recept. Wiener melange wordt gemaakt met koffie, cacao en slagroom of melkschuim.

Koffie choc

Hou je van koffie en van zoet? Dan is dit de koffievariatie voor jou. Koffie choc is namelijk een koffie met cacao en melkschuim.

Cappuccino Speciaal

Een cappuccino speciaal is net als een cappuccino een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk. Het speciale aan deze cappuccino is de toevoeging van cacao.

Caffe Macchiato

Wat is een caffè macchiato, hoe bereid je een caffè macchiato en waar komt de naam vandaan? Ontdek hier alles wat je moet weten over de caffè macchiato.

Dubbele espresso

Een dubbele espresso is eigenlijk niets minder dan twee espresso’s. Het wordt ook wel een espresso doppio genoemd.

Cortado

Een cortado is een espresso verdund met warme melk. De verhouding melk en koffie is in een cortado ongeveer 50% melk en 50% espresso.

Latte macchiato

Een latte macchiato is de meest visueel aantrekkelijke koffie die er is. Vooral als de latte macchiato in een mooi glas wordt geserveerd zie je goed hoe deze koffievariatie is opgebouwd.

Ristretto

Voor de echte liefhebbers van sterke koffie is de espresso ristretto perfect. Dit is een espresso met minder water.

Café Mocca

Een café mocca is een heerlijk zoete koffievariatie. Deze variatie wordt gemaakt van cacao, koffie en melk.

Café au lait

Zoals de Franse naam al doet vermoeden is café au lait koffie met veel warme melk. De verhouding is ongeveer 60% warme melk en 40% koffie.

Caffe Latte

Caffè latte is een soort grote broer van de cappuccino. Caffè latte bevat meer melk en minder melkschuim dan een cappuccino.

Espresso

Een espresso is een klein kopje koffie dat wordt bereid door water onder hoge druk door een hoeveelheid fijn gemalen koffie te persen.

Americano

Een americano is een espresso, aangelengd met een even grote hoeveelheid heet water, waardoor het minder sterk wordt qua smaak.

Espresso Choc

Wat is een espresso choc en waar kan ik dit krijgen? Ontdek het hier en leer alles wat je moet weten over deze verrassende koffievariatie.

Café Crème

Veel van onze espressobonen koffieautomaten bieden café crème. Dit is de “standaard” kop koffie die wij allemaal kennen. Deze overheerlijke kop koffie heeft een mooie crema.

Meer weten?

Benieuwd naar onze koffiemachines, service of dienstverlening? Onze specialist staat klaar om je verder te helpen!

Neem gerust contact met ons op.

Ilona
helpdesk